לכל אדם דרך התמודדות שונה עם סיטואציות מורכבות וכואבות במהלך החיים. המלחמה שפרצה באוקטובר שינתה את חיי רבים והשפיעה כמעט על כל אדם במדינה, ואנחנו רואים כמות גדולה של אנשים שאחת הדרכים בהם הם נעזרים בימים אלו היא האכילה הרגשית.
למה זה קורה? רבים מתמודדים עם המראות הקשים ועם הפחד הגובר באמצעות אכילה, דבר המנחם אותם ומשרה תחושת רוגע ושליטה. חשוב להבין שלמרות שיש אנשים שהאכילה הרגשית עוזרת להם לטווח הקצר, לא מדובר בדרך התמודדות בריאה, וחשוב לנסות למנוע אותה על מנת לשמור על הבריאות הנפשית והגופנית לטווח הארוך.
איך נמנעים מאכילה רגשית?
אז איך אפשר למנוע את האכילה הרגשית? קודם כל חשוב שתבינו שאתם מתמודדים עם אכילה רגשית ותהיו מוכנים לקחת צעד על מנת להפסיק עם ההרגל הזה. נסו להיות מודעים למה שאתם אוכלים, ולפני שאתם רוצים לרוץ למזווה ולקחת נשנוש תחשבו טוב אם אתם באמת רעבים או שאתם עושים את זה משעמום או מסטרס.
כשאתם מבינים שאתם הולכים לאכול לא מתוך תחושת רעב, שימו לעצמכם תמרור עצור ותבינו שזה כנראה לא הפתרון הנדרש למצב בו אתם נמצאים כרגע. אכילה רגשית יכולה להרגיש להרבה אנשים כמו פתרון קסם מהיר ונוח – אנחנו אוכלים והרגשות השליליים נעלמים. אבל במציאות אין פתרונות קסם, והרגשות לא נעלמים ברגע שאנחנו אוכלים אלא הם רק מודחקים אחורה וממשיכים לפגוע בנו.
זכרו זאת בפעם הבאה שאתם מנסים להתנחם באוכל במקום להיכנס לשורש הבעיה ולפתור אותה.
תחליפים בריאים לאכילה רגשית
האכילה הרגשית לא מגיעה משום מקום, היא סימפטום של קשיים רגשיים. על מנת למנוע אכילה רגשית אנחנו צריכים לטפל בבעיה עצמה ולא רק בסימפטום – כלומר, למצוא דרכים אחרות להכיל את הרגשות המורכבים שלנו בעת המלחמה. שיטה מעולה להימנעות מאכילה רגשית היא פעילות ספורטיבית.
כשאנחנו עושים ספורט המוח שלנו מפריש אנדרופינים, שגורמים לתחושה חיובית ואפילו יכולים לשכך כאב. גם אם אתם לא טיפוסים ספורטיביים, גם הליכה קלילה בקצב איטי יכולה לשפר את מצב הרוח ולמנוע את הדחף לאכילה רגשית. ספורט הוא תחליף בריא יותר, שמאפשר לנו לדאוג לגוף שלנו ולא להעמיס עליו את מה שהוא לא צריך.

ניהול רישום אכילה
מוצאים את עצמכם חוזרים למקרר למרות שלפני כמה דקות סיימתם חבילת עוגיות? כנראה שכדאי שתתחילו להיות במעקב אחרי הרגלי האכילה שלכם. לפעמים אנחנו אפילו לא יודעים עד כמה אנחנו אוכלים במהלך היום, ורישום מסודר של הארוחות שלנו יכול לעזור לנו לעשות סדר בדברים. חשוב לרשום לא רק את הארוחות המסודרות שלנו אלא גם את כל הפעמים שאכלנו ארוחות ביניים או נשנשנו בין ארוחות.
איך זה עוזר לנו? ברגע שיש לנו רישום מסודר של הרגלי האכילה שלנו, אנחנו יכולים לזהות דפוסים ולטפל בבעיה בצורה יעילה יותר. אם למשל אתם שמים לב שאתם אוכלים יותר בערב – ככל הנראה שיותר קשה לכם להתמודד עם הרגשות השליליים בשעות הללו וכדאי לנסות ולמלא אותן בפעילות מסיחת דעת אחרת, בריאה יותר.
מדיטציה ומיינדפולנס
נסו להקדיש זמן ביום שלכם לתרגול מיינדפולנס או מדיטציה. באינטרנט תוכלו למצוא מגוון מדריכים ושיטות לתרגל מדיטציה ומיינדפולנס, גם אם אין לכם ידע או ניסיון קודם. גם אם אין לכם המון זמן להשקיע, אפילו עשר דקות של תרגול יכול להביא לתוצאות מצויינות ולעזור לשלוט בדחפים הגורמים לאכילה הרגשית.
החיבור לרגשות שלנו הוא משמעותי במיוחד והתרגולים הללו מאפשרים לנו לתת מקום לרגש ולאט לאט להכיל את כל מה שעובר עלינו בתקופה הלא קלה הזו.
הפגינו חמלה כלפי עצמכם
לרובנו יש נטייה לשפוט את עצמנו לחומרה, ולא לתת מקום לרגשות שלנו. התמודדות עם אכילה רגשית צריכה לבוא ממקום פנימי, ונטול ביקורת עצמית. אל תכעסו על עצמכם שהגעתם למצב שהגעתם אליו, אלא רק הסתכלו קדימה וחשבו כיצד אתם יכולים לעזור לעצמכם ולחזור לאורח חיים בריא ונכון יותר.
כדי להצליח להימנע מאכילה רגשית, ולא רק להפסיק אותה לפרק זמן קצר, צריך להיות ממוקדים ולהבין כי היא נובעת מרגשות מודחקים ורעים, רגשות שאנחנו צריכים ללמוד לעבד. אל תחששו לפנות לעזרה, וזכרו שבזמן המלחמה הוקמו מגוון מוקדים לסיוע רגשי שפועלים בהתנדבות מלאה. אל תשאירו את עצמכם מאחור ודאגו לבריאות הנפשית שלכם, גם אם כרגע זה לא נראה לכם הדבר החשוב ביותר, אתם תראו שבעתיד החוסן הנפשי שלכם ישחק לטובתכם.
אז בפעם הבאה שאתם מרגישים מוצפים ורוצים לפתור את הבעיה עם אוכל מנחם, תחשבו שנית על למה אתם עושים את זה – ותבינו שמגיע לכם ולגוף שלכם יותר.