החיים שלנו ושל כל המדינה התהפכו מהקצה אל הקצה בבוקר השבעה באוקטובר, המדינה כפי שהכרנו אותה היא אינה אותה מדינה ואנחנו מתמודדים עם המציאות החדשה מעל לחודש. עבור הילדים שלנו המצב יכול להיות מבלבל עוד יותר, ואפשר לראות כי רוב הילדים חוו מצוקה בדרגות שונות מאז תחילת המלחמה, וקיימת עליה חדה בתדירות התקפי חרדה אצל ילדים. בכתבה זו ננסה לעזור לכם להרגיע את הילדים שלכם בזמן אזעקה או בזמן אירוע מלחיץ כזה או אחר, כמובן שכל ילד הוא שונה ותופס את המצב בצורה שונה, אך יש כמה דרכים שיכולות לסייע לכם להקל על הילדים כאשר הם נכנסים ללחץ.
נסו להסביר את המצב במילים שהם מכירים
אנחנו קודם כל ננסה להסביר לילדים שלנו מה קורה בחוץ, כמובן שאין צורך לחשוף את כל הפרטים, אך כדאי לתת תמונת מצב אמיתית ולא שקרית. ההסבר שלנו לילדים צריך להיות פשוט ולא מפורט, הסבר קצר שיבהיר להם כי כרגע חשוב להקפיד על ביטחונם ולהגיע למרחבים המוגנים בהישמע אזעקה. כאשר אתם מציגים לילדים את המצב נסו להדגיש להם ולהסביר שאם הם יקפידו על ההנחיות הם יהיו מוגנים ואין להם סיבה לדאגה.
כאשר אתם מסבירים לילדיכם כיצד לפעול נסו לתת להם פתרונות עבור כל סיטואציה, למשל הסבירו להם מה לעשות אם תפסה אותם אזעקה כאשר הם ברחוב או בבית הספר. ככל שלילדים שלכם תהיה ודאות על המצב, כך הם יוכלו ברגע האמת לפעול בצורה מחושבת ומהירה ולהיות פחות מושפעים מהלחץ הטבעי שיכול להיווצר אצלם. הקפידו להסביר לילדים באופן מותאם לגיל שלהם, בצורה נוחה ובשפה שקל להם להבין. ענו להם על השאלות, ונסו עד כמה שאפשר להפיג את החששות שלהם ולהסביר להם שיש להם על מי לסמוך.
מגע פיזי יכול לעזור
לילדים מסוימים מגע פיזי בעת אזעקה יכול לעזור ולהפיג את החרדה. לאחר ההגעה למרחב המוגן נסו להיות ליד הילד, לחבק אותו, להחזיק את ידו, כך שירגיש שהוא מוגן ועטוף. זה כמובן מאוד תלוי בילד עצמו, ויש ילדים שמגע יכול לגרום להרתעה, נסו לשאול את הילד האם הוא רוצה חיבוק או האם אפשר לתת לו יד. אתם מכירים הכי טוב את הילד שלכם, וברוב המקרים תדעו האם החיבוק יכול לעזור או שהוא רק יזיק ויפריע לכם לעזור לילדכם להתמודד עם הלחץ והחרדה.

האם הילד נמצא בהתקף חרדה?
השכיחות של התקפי חרדה אצל ילדים גדלה משמעותית בחודש האחרון, וחשוב להיות בבקרה על רמות החרדה של ילדכם. התקף חרדה הוא ביטוי קיצוני של חרדה, המתבטא בסימפטומים פיזיים בולטים לעין. הסימפטומים כוללים נשימה ודופק מואצים, כאבים באזור החזה, בכי וחוסר יכולת שליטה עליו. אם הילד שלכם מפגין את התסמינים הללו חשוב להתערב ולנסות לעצור את התקף החרדה.
אחד הדברים שיכולים לעזור בשליטה על התקף החרדה הוא שליטה על הנשימות ועל הקצב שלהם. נסו לבצע עם הילדים תרגילי נשימה שמטרתם להסדיר את הנשימה ולאפשר לגוף לחזור לתפקוד הרגיל שלו. תרגיל מעולה להפחתת חרדה הוא נשימה מהדהדת, תרגיל שהוא קל ליישום עבורכם ועבור הילדים שלכם. בשלב הראשון עליכם לשאוף אוויר לריאות שלכם, בקצב איטי, תוך שאתם סופרים עד חמש. לאחר שסיימתם לספור נשפו את האוויר החוצה, באותו הקצב של חמש שניות. חזרו על התהליך מספר פעמים, עד שאתם מרגישים רגיעה בסימפטומי החרדה.
טיפול בחרדות אצל ילדים צריך להיעשות בצורה רגישה ובאופן מותאם לילד, ובמידה ואתם מרגישים שהמצב קיצוני יש לשקול התערבות בעל מקצוע מומחה לחרדות אצל ילדים.
בקרה על חשיפה לרשתות החברתיות
המלחמה האחרונה חשפה בפנינו מראות בלתי נתפסים, שעין אנושית לא יכולה להתמודד איתה. אנחנו לא תמיד יודעים לאיזה מידע הילדים שלנו נחשפים, ומה רמת הגרפיות של התכנים המופצים בקרב הקבוצות בהן הם גולשים. חשוב להיות בבקרה על התכנים שהילדים שלנו נחשפים אליהם, ולהגביל את מספר השעות בהן הם מול המסכים. כאשר אתם צופים בחדשות, נסו להרחיק את הילדים מהטלויזיה והסיחו את דעתם עם נושאים אחרים.
במהלך השהות בבית נסו לשחק איתם, להסיח את דעתם ולחשוף אותם כמה שפחות למראות קשים. נסו לשוחח עם הילדים ולהבין האם הם ראו משהו מטריד, האם הם רוצים לספר לכם על משהו מפחיד שהם קראו עליו או ראו והבינו האם מדובר במצב שמצריך טיפול, ובמידה וכן פנו לאיש מקצוע שמבין לעומק את הטיפול בחרדות אצל ילדים.
היו סבלניים ומכילים כלפי הילדים
התקופה הזאת היא לא קלה לאף אחד, גם להורים, וחשוב שננסה להיות סבלניים עד כמה שאפשר בשיח עם הילדים שלנו. תנו מקום לפחדים והחששות שלהם ונסו להפיג אותם בדרכים נעימות, והכי חשוב – הראו להם שהם לא לבד ויש להם תמיד עם מי לדבר ולשתף.