החלום על נדל"ן ביוון או על דירה להשקעה ביוון אינו כזה קשה למימוש. מי שירכוש נכס ביוון ובעיקר בעיר אתונה, ייהנה מהשכרת נכס או דירה במדינה שלווה יחסית, זולה, כזאת שמציעה סופלקי ב-3.5 אירו וקפה ב-1.5 אירו בלבד.
הפנטזיה הופכת לממשית כאשר יותר ויותר טיסות יוצאות ליוון, ממש כמו אוטובוס, עם טיסה קצרה במיוחד שיוצאת בכול בוקר ב-7 ורבע מנמל התעופה בן גוריון לאתונה, מה שמקל את ההגעה למדינה הידידותית.
אתם רק צריכים להחליט איזה השקעה תרצו לעשות: השקעה בדירה או בבית נופש? האם תרצו להשכיר יחידת דיור בבית אבות? או חניון במקום הומה אדם? ואולי תרצו לקנות דירה להשקעה שיכולה גם להיות Airbnb שניתן לנפוש בה מידי פעם? כדי להתחיל, כדאי ליצור קשר עם חברות תיווך מקומיות שייקחו אתכם לסיור בין דירות ונכסים ולכם נותר רק לבחור את הנכס הנכון.
כך תזהו את הנכס הנכון עבורכם
אז למה ישראלים חולשים על יוון ורוכשים נדל"ן כאילו היה לחמניות חמות שיצאו ממסוע מאפייה בשוק? התשובה היא, כמו תמיד, "כסף". על מחירי הנדל"ן בישראל כבר דובר רבות: ההון העצמי הדרוש (שאינו זמין עבור מרבית הצעירים בישראל), משכנתא עם ריבית פראית שבסופו של דבר תגדיל את סכום ההחזר החודשי ב30 אחוזים לפחות, ומיסים הגבוהים שמשלמים על בניית בית או קניית דירה.
ביוון המציאות שונה. באתונה למשל תוכלו למצוא דירת שלושה חדרים בשכונות כמו קליתאה (Kallithea) – שכונה גדולה בדרום אתונה שמזכירה קצת את ארלוזורוב בתל אביב. המחיר יעמוד על 75 אלף אירו ועל הדירה תוכלו לקבל שכירות חודשית קבועה של 370 אירו בממוצע.

כדי להבין לעומק כמה תשואה תרוויחו מההשקעה שלכם, חשוב לבחור מומחים לנדל"ן ביוון שינחו אתכם ברכישה, יספקו לכם מידע וייקחו אתכם לסיור באתונה או באיים כדי לבחור דירה מתאימה להשקעה שלכם ולתקציב הנתון.
באיים תוכלו למצוא בתים של ממש שאפשר להפוך לבתי נופש, כמו באיים קרפטוס, כרתים ורודוס שהפכו להיות יעד אטרקטיבי לתיירים שמחפשים קצת שקט. מעט יותר צפונה משם ובמרחק מעבורת בלבד שוכן האי אגינה, אי ציורי שבו דייגים שלווים וחנויות קטנות ומסעדות מקומיות. המחירים עבור דירות באיים של יוון נעים בין 50 אלף אירו בממוצע לדירת שני חדרים ועד 200 אלף אירו לווילה ענקית עם שטח גדול ופרטי. רק לשם ההשוואה, כדאי שתדעו: במחיר כזה אולי תוכלו לקנות דירת שלושה חדרים באופקים.
אם תמצאו דיירים טובים, מה שבדרך כלל תעשה עבורכם חברת אחזקות שתשכרו לניהול הנכס, תוכלו להנות מתשואות המגיעות ליותר מ-5% נטו בממוצע בשנה ואפילו יותר.
לא הכל ורדים ושושנים
יש לא מעט ישראלים שרכשו נכסים בחו"ל ויתארו לכם את מציאות ורודה וחסרת סיכונים, אבל כמו בכל השקעה, בטח בנדל"ן, לצד ההשקעה יש חששות או חסרונות שחייבים להכניס לסל השיקולים לפני שמתחילים להשקיע:
- מצב פוליטי ביוון שמשתנה ללא הרף – נכון לכתיבת שורות אלה, באופוזיציה של יוון מתחזקת מפלגה ימנית-קיצונית שכמעט עלתה לשלטון בשנת 2012. חברי המפלגה מרוכזים רובם בשכונת אומוניה שם מתקיימות הפגנות אנטישמיות נגד יהודים ומהגרים. שכונת אומוניה במרכז אתונה היא שכונה מפוקפקת שעל קירותיה תמצאו צלבי קרס שיעוררו בכם אי נוחות.
- מצב כלכלי לא יציב – כידוע לפני עשור הצטרפה יוון לאיחוד האירופי וסבלה רבות משינוי המטבע המקומי (הדרכמה) למטבע האירו. מצב זה גרם לבעלי עסקים מקומיים להפסד ולעוני ביוון שדרש הלוואות מהאיחוד האירופי. אם תקנו דירה ביוון, לא בהכרח שערכה יעלה. הוא יכול לרדת ממש כמו שקרה במשבר הכלכלי המדובר.

- קושי בקבלת אזרחות – זכרו שאתם מבצעים השקעה ביוון ולא עוברים לגור במקום. אם אין לכם דרכון או אפילו ויזת סטודנטים השהייה שלכם במקום תהיה מוגבלת. אולי תוכלו לבקר ולנפוש בדירה שרכשתם מידי פעם, אבל לא לאורך זמן. מי שרוצה להאריך את שהותו יוכל לברר על ויזת עסקים שניתנת לאנשים שהשקיעו יותר מ300,000 אירו בקניית נכסים או בעסקים במדינה.
- עלות גבוהה של שירותי תקשורת – הכול זול ביוון: האוכל, המצרכים, הבגדים והשכירות, אבל לא שירותי האינטרנט והתקשורת. התקנת נקודה סלולרית יכולה לעלות 150 אירו לחודש (סכום לא קטן לעומת מדינת ההייטק שלנו). מלבד זאת עליכם לכלול בהשקעה שלכם גם תשלומים כמו ארנונה, מיסים לרשויות, חנייה, מחיר שיפוצים שתצטרכו לעשות בנכס – ולא, אי אפשר פשוט לנסוע לשם ולאלתר. צריך בעלי מקצוע – ותצטרכו לפקח על הדירה ולבדוק שהיא תקינה.
למרות שחסרונות וסיכונים קיימים בכל מקום בעולם, ביוון שוק הנדל"ן נמצא כרגע בעלייה ולא בכדי יותר ויותר משקיעים ישראלים נכנסים להשקיע שם. עם זאת תמיד חשוב להיות ערניים לסיכונים, וכחלק מכך כמובן חשוב לבחור חברת נדל"ן ביוון שתספק גם שירותי תיווך, איתור דיירים ותחזוקה של הנכס כך שאתם תוכלו להיות בראש שקט. יאסו!