בשנים האחרונות, צה"ל מתמודד עם תופעה טכנולוגית חדשה ומאתגרת שמקשה רבות על מהלכי ההסברה של הצבא ואתם גם תופתעו לגלות שלא רק צה"ל מתמודד עם הבעיה הזו – אלא, שגם צבאות רבים אחרים נתקלו באתגרי המערכות מהסוג הנ"ל.
לטכנולוגיה הזו יש שם והיא נקראת "בינה מלאכותית", או בשמה המקוצר והיותר עממי – מערכות AI. למי שכבר יצא לשמוע ולהכיר מערכות מסוג הבינה המלאכותית, יודע שמדובר במערכות טכנולוגיות מבוססות נתונים ודאטה רבה שיכולות לתפוס את מקומה של ההבנה האנושית ובמילים אחרות: להחליף את המוח האנושי ולייצר באמצעות הבנה "עצמית" את המבוקש ממנה.
מתי החל השימוש בטכנולוגיית הבינה המלאכותית? ואילו קשיי תדמית הטכנולוגיה הזו מביאה לצה"ל?
מערכות הבינה המלאכותית החלו לפעול רק בשנים האחרונות ותפסו תאוצה החל משנות ה-20 של המאה ה-21. אחת מהמערכות הנפוצות הללו היא לא אחרת מאשר מערכת בינה מלאכותית שמסוגלת לייצר טקסט כתוב על כל נושא שתרצו, הלא היא – CHAT GPT. צ'אט GPT המפורסם הינו מערכת AI שנוסדה בשנת 2022 ויצאה לפעילותה הראשונה החל משנת 2023 לכלל הקהלים הציבוריים ובכל רחבי העולם (למעט מדינות שאסרו על השימוש בה – ואת הסיבות לכך נסביר בהמשך).
זה לא סוד שרבים התלהבו מהמערכת הזו וחד משמעית שהיא עניינה והקלה על סטודנטים ותלמידים רבים שנדרשו לרשום עבודות ולעבוד עם תוכנה שמסוגלת לרשום על כל נושא פוטנציאלי, אבל, למערכות הללו היו גם הרבה חסרונות שהשפיעו בעיקר על הפעילות הצבאית העולמית והפעילות הישראלית בפרט.
צבא ההגנה לישראל, נאלץ לא אחת להתמודד עם אתגרי המערכת שהסבו לו נזק ממשי ולעיתים גם בלתי הפיך. נזק תדמיתי שהקשה במפורש בתהליכי ההסברה של הצבא, פגע קשות בתדמית ובסיקור העולמי ולעיתים קרובות גם יצר שמועות על פעולות או תרחישים שכלל לא קראו.
מערכת תמונות הבינה המלאכותית שמקשה על ההסברה הצבאית שלנו
אחת המערכות שמקשות על ההסברה של צה"ל הינה מערכת בינה מלאכותית הנקראת: MIDJOURNEY. מידג'ורני יצאה לאוויר העולם ביולי 2022, ומאז עשתה היסטוריה כשהתוכנה מסוגלת לייצר תמונות על ידי מתן פקודות לבוט התוכנה.
כשתוכנת הבינה המלאכותית MIDJOURNEY החלה את דרכה, אנשים התלהבו שניתן באמצעותה לייצר תמונות שונות של דברים שלא התרחשו כלל. על ידי כתיבת תיאור טקסט קצר שמתאר בקצרה את התמונה שלכם יחד עם מילות מפתח מיוחדות, התוכנה מסוגלת לייצר לכם מספר תמונות שונות של תיאור התרחיש שהכתבתם לה.
עד לכאן הכל נשמע מבריק ואפילו מופלא, אבל ההתלהבות מהתוכנה פחתה כשגורמים עוינים למדינה החלו לייצר תמונות של תרחישים פיקטיביים. אלפי תמונות כאלו פורסמו במגוון אתרים ופורמים ברחבי הרשתות, חלקן גם הגיעו לעיתונות המקצועית, מה שיצר הרבה מאוד גנאי ושיח בקרב הציבור העולמי – כשהתרחישים המתוארים בתמונות הללו כלל לא היו אמיתיים או שאי פעם התרחשו.

מצב בעייתי שכזה העמיד את צה"ל בקושי הסברתי חמור ביותר שכן, מרבית התמונות שמייצרת הבינה המלאכותית יכולות להיתפס כמציאות אמיתית לחלוטין, מה שעוד יותר מקשה על הפרכתן וקביעת העובדה שהמאורעות הללו לעולם לא קראו.
אפילו במלחמת חרבות הברזל או בשמה העממי (מלחמת ה-7 באוקטובר) היינו עדים לתמונות קשות שהועלו על ידי ארגוני טרור במטרה לגרום נזק לתדמית הישראלית כשבפועל אלמנטים מסוימים הצביעו כי התמונה נוסדה בהמצאות מערכת בינה מלאכותית ועל כן, מערך ההסברה נדרש לעקוב אחר הדברים הללו שמה, עלולים לפגוע קשות ורבות בתדמית המדינה ובצבא המוסרי שלנו כולו.
התוכנות שיכולות לשנות מילות דיבור של כל פוליטיקאי בעולם
השימוש בבינה המלאכותית יכול להיות יעיל במיוחד כשהוא נעשה למטרה טובה, אבל מה היה קורה אם מערכות AI היו יכולות לשנות נאומים ומילים של כל פוליטיקאי בעולם?
מספר מערכות AI יכולות בקלות רבה לזייף סרטונים והקלטות של אנשי ציבור או כל אדם אחר, מה שיכול להביא להשלכות קשות ואף מפחידות. כלי AI מהסוג הנ"ל שומשו לא אחת מול ראיונות דוברי צה"ל או ראשי ממשלות, רמטכלים ואנשי תקשורת רבים.
נסו לדמיין לעצמכם איזה נזק ממשי היה יכול לגרום ראיון של דובר צה"ל לתקשורת, כשהריאיון בפועל שונה לחלוטין מנושאו המקורי. אילו מסרים מפחידים ולא נכונים היו יכולים להגיע לתקשורת העולמית ואיזה נזק ממשי הדבר יכול היה ליצור במדינת ישראל כולה?
מה הפתרון למערכות AI זדוניות?
ככלל, אין פתרון קסם שיכול להעלים את התוכנות הללו מהעולם בעיקר בשנים הקרובות. אך יותר ויותר נזקים ממשיים כבר מתחילים להיגלות, עד שבשנה האחרונה בית המשפט האמריקאי אפילו דן בסוגית מערכות ה- AI והשימוש בהן, איך הוא פוגע באישים ובציבור.
ונכון לימים אלו ישנן מספר מדינות שאוסרות להשתמש במערכות הללו בשטחן ואף מרבות לחסום את המערכות מהרשת האינטרנטית הארצית. ממש כמו איטליה שאסרה על שימוש בצ'אט GPT בתחילת דרכו מחשש להעתקות שעלולים להיווצר בגלל שימוש של תוכנה שרושמת תכנים.
אז אם גם אתם מעוניינים להשתמש במערכות הבינה המלאכותית ולהתנסות ליצור פרי יצירה של מערכת רובוטית – עשו זאת בחוכמה ובטוב לב בכדי לא להקשות על אף גורם חיצוני ועל ההסברה של צה"ל בפרט.